На повечето климатици можем да зададем различни режими на работа – отопление,охлаждане,раздвижване на въздуха-работи само вентилаторът, пречистване на въздуха или изсушаване.

В режим изсушаване -dry mode – топлообменникът се обдухва и кондензът се отвежда през дренажната тръба;

Режимът на изсушаване е подобен на режим охлаждане, с тази разлика, че климатикът отнема влагата от помещението без да понижава температурата на въздуха в него.Функция изсушаване не може да се използва през зимата, тъй като повечето климатици имат вградена защита срещу случайно превключване на режим охлаждане при ниски външни температури.

Професионалните климатици могат да работят в режим на охлаждане дори и при отрицателни температури, но те са предвидени за по-специални случай и в тях са вградени допълнителни елементи. При домашните климатици се предполага, че през зимата не е необходимо охлаждане или изсушаване. Ако в стаята има твърде много влага през зимата, може да се използува друг начин на подсушаване на въздуха.Можете да закупите влагоуловител, който да отнеме излишната влага.Има различни марки и модели на българския пазар с различен капацитет.Би трябвало да отстраните източника на влага и по –често да проветрявате стаята.

Първите климатици са били проектирани само да охлаждат, в последствие са пригодени и за отопление, а след това се добавят редица функциии.

Много е важно да се включи режимът на изсушаване, когато климатикът за известен период няма да се използува. По този начин се предпазва от задържане на влага и образуване на мухъл в него.