Най-оптималният вариант винаги е личната консултация, но ако сте от хората, които искат да са в час с нещата и сами да правят проучването, е добре да следвате тези съвети.

За какво ще използвате климатика?
Започнете именно с този въпрос, той ще очертае основната рамка на търсенето Ви. Когато става въпрос за избор на климатик за охлаждане – не е толкова трудно просто да изберем един модел и да вземем него, но когато ще използваме климатика и за отопление е важно да направим по-подробно проучване. Добре е да се спрете на марка с опит в производството на климатици, за да не се случи така че в най-студените дни на зимата климатикът Ви да спре да работи. Насочете се към среден и премиум клас, когато става въпрос за отопление.
 

Колко голямо помещението?
Освен големината на стаята е важно да вземете предвид и това какво е изложението, изолирана ли е и какво е състоянието на дограмата. Това са важни елементи, когато става въпрос за избор на отоплителни уреди без значение дали е климатик или нещо друго. Ако стаята не е добре изолирана на климатика ще му е необходима повече енергия, за да я стопли, а така няма да е толкова икономичен, колкото по производствени данни. Мощността на климатика трябва да бъде равна или малко по-голяма от получената стойност за компенсиране на топлинните загуби. В различните помещения, има две основни категории на термични натоварвания: топлинните натоварвания извън помещенията (на открито) и топлинните натоварвания в помещенията. За зимата се препоръчва да има аванс при избора на мощността, за да може климатикът да работи леко и безпроблемно без да се претоварва компресора в най-студените дни. Това означава, че ако се чудите дали за вашето помещение е по-подходящ климатик 12 BTU или 18 BTU то по-добре изберете по-големия.

Трябва да знаете как правилно да експлоатирате климатика си, за да работи оптимално:
Знаете ли, че масово хората не знаят как правилно да работят с климатика и какви настройки да избират през различните сезони? За да работи машината Ви по-добре, за да е винаги топло в дома Ви, без сметките за ток да са огромни, а през лятото да умирате от студ само и само в дома Ви да е хладно.